Om kontaktplast
Hva er kontaktplast?
Hva er kontaktplast?
Kontaktplast er en type tynn, selvklebende vinyl som kan brukes til og oppgradere flater og gjenstander. Den er laget av et tynt lag plastmateriale med en klebende bakside som festes til overflater, uten behov for lim eller spesialverktøy. Folie kommer i mange farger, mønstre og teksturer, inkludert utseender som etterligner tre, marmor, betong, og metall.
Kjært barn har mange navn. Kontaktplast kalles også møbelfolie, dekorfolie, dekorplast og selvklebende folie.
Ta gjerne en titt på dette blogginnlegget: Den ultimate guiden til kontaktplast
På hvilke overflater kan jeg bruke kontaktplast?
På hvilke overflater kan jeg bruke kontaktplast?
Kontaktplast kan legges på mange ulike typer overflater, de bør være glatte, rene og tørre for at plasten skal feste godt, feks tre - malt eller lakket, laminat, plast, metall, fliser, glass og malte overflater. På ubehandlet tre som for eksempel heltre, kryssfinèr og sponplater anbefales det at du grunner og/eller maler først. Det vil ikke feste seg til stoff.
Møbler fra f.eks IKEA, som er laget av spon/papp, med tapetserte flater eller beiset overflate som har tørket ut, vil mest sannsynligvis ødelegges ettersom limet i vårt produkt er av høyere kvalitet enn limet i selve møbelet/flaten. Å foliere en slik flate vil bety en varig endring av underlaget. Om det er arvegods eller andre ting man er redd for bør man kanskje tenke seg om innen man bruker kontaktplast.
Hva er en vareprøve?
Hva er en vareprøve?
Dette er eksempler av våre produkter for at du skal kunne se kvaliteten og farge på produktet. Små forskjeller i fargenyanse mellom ulike partier kan forekomme.
Vareprøvene er ca. 15 cm x 15 cm og kuttes fra det faktiske produktet. De er kun ment for farge- og kvalitetsvurdering og kan ikke brukes til prosjekter.
Du kan finne vareprøver på tre måter:
- Bla ned på produktsiden.
- Søk etter produktet – vareprøven vises sammen med det.
- Gå til vareprøvesiden via det svarte feltet i menyen (på datamaskin ligger den øverst til høyre, siden det ikke er en meny der).
Her finner du vareprøver av alle våre folier: Vareprøver kontaktplast
Holdbarhet
Hva tåler kontaktplasten?
Hva tåler kontaktplasten?
For å holde overflaten pen, unngå å plassere varme gjenstander direkte på den eller bruke skarpe gjenstander som kan skade den.
Temperatur: Kontaktplast tåler ned til -10 grader til +40 grader, og helt opp til 75 grader i kortere perioder.
Hvor lenge varer kontaktplast?
Hvor lenge varer kontaktplast?
Levetiden til kontaktplast kan variere avhengig av flere faktorer som kvaliteten på produktet, hvor den er brukt, og hvor mye slitasje den utsettes for. Faktorer som påvirker levetiden kan være kvaliteten på kontaktplasten, bruksområdet, og eksponering for sollys.
Med riktig bruk og vedlikehold kan kontaktplast vare flere år, og hvis den begynner å slites, kan den enkelt byttes ut.
Merk at mørkere kontaktplast lettere viser riper enn lysere varianter, da de ikke er mørke gjennom hele materialet.
Størrelsesguide
Hvilke størrelser finnes?
Hvilke størrelser finnes?
Bredder: 45 cm – 52,5 cm – 62 cm – 67,5 cm – 90 cm – 105 cm
Lengder: 1,2 m – 2 m – 5 m – 15 m
Hvilke størrelser som finnes varierer mellom ulike folier.
Hvilke størrelser til hvilke prosjekt?
Hvilke størrelser til hvilke prosjekt?
45 cm bredde – Passer til mindre prosjekter som nattbord, TV-benk, skjenk, skuffer, baderomsinnredning, hyller, vinduskarm, dørstokk, konsollbord og barnemøbler.
67,5 cm bredde – Brukes ofte til kjøkkenskap, benkeplate, vegg, garderobeskap, baderomsservant og skrivebord.
90 cm bredde – Perfekt for større flater som stuebord, glassbord, spisebord, skrivebord, trapp og dører.
Tommelfingerregel for trapper
En meter per trappetrinn
Svingtrapp eller repo: Velg 90 cm x 15 meter
Rett trapp: Velg minst 67,5 cm x 15 meter
Kan nyanseforskjeller oppstå?
Kan nyanseforskjeller oppstå?
For å sikre et helhetlig og feilfritt uttrykk på prosjektet ditt, anbefaler vi å bruke ruller fra samme størrelse, slik at fargenyanser holder seg konsistente. 5- og 15-metersruller i samme bredde kan kombineres da disse alltid kommer fra samme produksjonsparti.
Pass på at du bestiller nok til hele prosjektet ditt samtidig. Det er bedre å kjøpe for mye og levere tilbake ubrukte ruller, enn å kjøpe for lite og eventuelt få forskjell i fargenyanse fra nytt parti.
Montering av kontaktplast
Hvilke verktøy trenger jeg?
Hvilke verktøy trenger jeg?
Foliesletter: Foliesletter
Foliesletter og kniv: Foliesletter og kniv
Målebånd kan også være nødvendig for noen prosjekter: Målebånd
Alle verktøy: Verktøy
Hvordan montere kontaktplast?
Hvordan montere kontaktplast?
1. Forberedelser
La kontaktplasten ligge i romtemperatur i 24 timer før montering. Rengjør underlaget grundig for å fjerne fett og støv. Overflaten bør være så jevn og glatt som mulig.
2. Forbered kontaktplasten
Mål området hvor du skal legge kontaktplasten og klipp til ønsket størrelse. Legg til et par centimeter ekstra på alle kanter for å ha rom å jobbe med.
3. Påføring av kontaktplast
Begynn med å løsne ca. 10cm av bakpapiret fra kontaktplasten og fest folien. Start fra den ene enden og jobbe deg nedover. Ikke fjern hele bakpapiret med en gang.
Bruk en foliesletter for å presse kontaktplasten jevnt ned mot overflaten. Det er viktig å bruke filtsiden mot produktet for å unngå riper og skader. Arbeid fra midten og utover for å jevne ut eventuelle ujevnheter. Bruk rolige bevegelser for å unngå rynker og luftbobler.
Får du rynker, ikke fortsett å legge press på folien, men dra den forsiktig opp med en gang og bruk foliesletteren en gang til.
Hvis du får luftbobler, kan du løsne plasten forsiktig og prøve igjen, eller stikke hull med en nål og deretter jevne ut boblene.
Bruk en hårføner hvis du skal dekke buede eller vanskeligere overflater. Varm plasten lett opp for å gjøre den mer smidig og lettere å forme.
4. Etterbehandling
Du kan bruke en skarp kniv eller tapetkniv til å kutte bort overflødig plast langs kantene for et pent resultat. La herde i 24 timer.
På bloggen vår finner du mange gode tips og videoer som viser hvordan du kan montere kontaktplast på ulike overflater: Blogg
Hvordan legger jeg kontaktplast rundt hjørner?
Hvordan legger jeg kontaktplast rundt hjørner?
På et rett hjørne kan det være best å klippe og brette kontaktplasten rundt hjørnet, eller kutte til kontaktplasten nøyaktig. Hvis du har runde eller vanskeligere hjørner med profil og lignende, kan du bruke en hårføner på laveste eller medium styrke for å varme kontaktplasten i noen sekunder. Hold i enden av kontaktplasten som skal gå over kanten, varme den i noen sekunder med hårføneren og strekk den over kanten. Ikke strekk for hardt da den kan overstrekkes, men du merker raskt hvor mye du kan ta i.
Dersom du har litt ekstra kontaktplast, kan det være lurt å klippe av en bit og øve deg på hjørnet ditt først for å finne ut hvilken metode som passer best. Eventuelt bruke en vareprøve til dette.
Her finner du vårt forslag tl fremgangsmåte: Hvordan montere folie på hjørner?
Kan jeg fjerne kontaktplast?
Kan jeg fjerne kontaktplast?
Det er mulig å fjerne folien senere. Begynn i en av kantene og dra sakte og jevnt av kontaktplasten i en diagonal bevegelse. Pass på å ikke dra for hardt, da det kan rive plasten i biter eller skade overflaten.
Hvis folien sitter godt, kan du forsiktig varme opp plasten med en hårføner eller en varmepistol på lav varme. Varme myker opp plasten slik at det kan bli enklere å dra den av.
Hvis det sitter igjen limrester etter at plasten er fjernet, kan du bruke såpevann eller limfjerner (f.eks. etikettfjerner/sitrusrens eller Tec7 Cleaner) for å løsne og vaske bort limet. Bruk en myk klut for å unngå riper på overflaten. Sitter limet godt kan du bruke en plastskrape til å forsiktig skrape limet av.
Hvis kontaktplasten har vært montert lenge eller brukes på en sensitiv overflate, test på et lite område først for å sikre at det ikke oppstår skader. Hvis underlaget allerede har riper eller hakk før montering, kan kontaktplasten forsterke inntrykket av skadene, men den vil ikke forårsake skade på helt underlag.
Møbler fra f.eks IKEA, som er laget av spon/papp, med tapetserte flater eller beiset overflate som har tørket ut, vil mest sannsynligvis ødelegges ettersom limet i vårt produkt er av høyere kvalitet enn limet i selve møbelet/flaten. Å foliere en slik flate vil bety en varig endring av underlaget. Om det er arvegods eller andre ting man er redd for bør man kanskje tenke seg om innen man bruker kontaktplast.
Slik fjerner man kontaktplast: Hvordan fjerne kontaktplast?
Hvilken kontaktplast kan man bruke hvor?
Møbler
Møbler
Kontaktplast er en flott løsning for å pusse opp møbler, da det gir en rask og enkel måte å forvandle gamle overflater. Velg en rull som passer til størrelsen på overflaten du skal dekke. Hvis du har behov for mer enn én rull, sørg for å kjøpe flere i samme størrelse for å sikre at farger og mønster er konsistente på tvers av alle delene.
Kjøkkenbenk
Kjøkkenbenk
Matvarer med sterke farger som ketchup og makrell i tomat kan sette flekker på kontaktplast, akkurat som på en malt overflate. Kontaktplasten er flott til baking og enkel å rengjøre. Unngå å sette varme kjeler direkte på, skrape, eller skjære på overflaten. Vi anbefaler et tynt lag silikon rundt vasken for å hindre at vann kommer under.
Kjøkkenbenken er utsatt for slitasje, men skulle det oppstå, er kontaktplast enkelt å bytte ut. Holdbarheten til kontaktplasten avhenger av hvordan den behandles: løft tunge eller skarpe gjenstander i stedet for å skyve dem for å unngå riper. Den tåler vanlig bruk. Bruk rengjøringsmidler uten tilsatt bleke eller skuremidler.
Oljede benkeplater er ikke egnet, da sollys kan påvirke oljen og føre til bobler og redusere kontaktplastens evne til å feste.
Ta gjerne en titt på dette blogginnlegget som utdyper mer om dette prosjektet: Kontaktplast på kjøkkenbenk
Her finner du anbefalte folier til benkeplate: Kontaktplast til benkeplate
Kjøkkenskap slett/profilert
Kjøkkenskap slett/profilert
Kontaktplast kan legges både på slette og profilerte kjøkkenskap.
Profilerte kjøkkenskap - Dette krever øvelse og litt mer tålmodighet enn slette flater. Varm opp kontaktplasten med en hårføner slik at du kan forme kontaktplasten så den legger seg fint i spor og rundt buer og hjørner.
De fleste legger ikke på baksiden av skapet, kun rundt kanten. Ønsker du å foliere baksiden gjør du samme fremgangsmåte, uten å brette rundt kanten.
Uni- og Premium- serier er ikke like godt egnet til å bruke på profilerte skap eller områder med mange kriker og kroker. For slike detaljerte områder anbefales det å bruke vanlige folier, som er enklere å forme med varme.
Ta gjerne en titt på dette blogginnlegget som utdyper mer om dette prosjektet: Kontaktplast på kjøkkenskap
Her finner du anbefalte folier til kjøkkenskap: Kontaktplast til kjøkkenskap
Her finner du anbefalte folier til profilerte kjøkkenskap: Kontaktplast til profilerte kjøkkenskap
Bad
Bad
Kontaktplast er laget av vanntett materiale, så det fungerer fint på vegger, også på bad. Limet er ikke vanntett, så vi anbefaler å tette med silikon nederst der det kan bli liggende vann. Overlappen tetter skjøtene.
Ta gjerne en titt på dette blogginnlegget som utdyper mer om dette prosjektet: Kontaktplast på skap
Her anbefaler vi det samme som til kjøkkenskap: Folie til skap
Her anbefaler vi det samme som til profilerte kjøkkenskap: Folie til skap
Trapp
Trapp
Mange av kundene våre har valgt å legge folie i trappen sin. Folien er ikke spesielt utviklet til trapp, men er et flott alternativ for alle som ønsker en rask, enkel og billig oppussing av trappen sin. Tilbakemeldinger fra kunder er at folien har holdt seg fin i flere år og at trappen er mindre glatt enn med maling. Vi anbefaler design som etterligner treverk eller betong til trapp. Lyse treverksfolier vil ha lengre levetid enn mørke.
Unngå å bruke sko i trappen, da de kan skade folien.
Hvis du har hund, anbefales det ikke å bruke folie i trappen, da klørne kan skade overflaten. Hvor mye folien påvirkes avhenger av hundens størrelse, vekt og klør.
Ta gjerne en titt på dette blogginnlegget som utdyper mer om dette prosjektet: Slik fornyer du trappen din med kontaktplast
Her finner du anbefalte folier til trapp: Kontaktplast til trapp
Vegg
Vegg
Kontaktplast kan legges på behandlet, glatt vegg. Ujevnheter kan vises gjennom kontaktplasten, spesielt hvis man velger ensfarget folie.
Det enkleste kan være å velge en bredde på 67,5 cm og en lengde som dekker høyden.
Ta gjerne en titt på dette blogginnlegget som utdyper mer om dette prosjektet: Kontaktplast på vegg
Her finner du anbefalte folier til vegg: Kontaktplast til vegg
Ute
Ute
Holdbarheten på folie utendørs følger samme anbefalinger som ellers, men kommer også an på værforholdene. Over tid kan fargen falme både pga. vann og mye sol. Om produktet er utsatt for mye regn kan dette trekke inn, vi anbefaler derfor at man forsegler folien godt i disse områdene hvor de er veldig værutsatt. Man kan for eksempel bruke en klarlakk og/-eller silikon som ekstra beskyttelse.
Gulv
Gulv
Kontaktplast er ikke designet for områder med høy slitasje. Det kan brukes i trapper og på bad, da disse områdene ofte har mindre belastning enn f.eks. stuegulv.I stuer og lignende kan harde eller skarpe møbler ofte dras over gulvet, noe som kan skade kontaktplasten.
Miljø og bærekraft
Bærekraft
Bærekraft
Kontaktplast er bærekraftig og bidrar til gjenbruk av møbler og interiør. I tillegg er folien produsert uten skadelige stoffer som miljøgifter og tungmetaller. Fabrikkene vi handler hos har flere tiltak for å sikre at produksjon av folien er så miljøvennlig som mulig. Blant annet bruker fabrikken i Tyskland all varmen den produserer til å fjernvarme landsbyen deres.